Mi alapján válassz kutyát : nem és kor

Az előző bejegyzésből már kiderült, hogy mi a legfontosabb szempont, ami alapján célszerű kutyát választani.
Most pedig következzen néhány olyan tényező, ami a megfelelő energia kiválasztása után következik a fontossági sorrendben.


Nem: kan vagy szuka
Ha kan kutya mellett döntesz számolj vele, hogy a séták során minden fánál meg kell majd állni ugyanis imádnak jelölgetni. 
A szukák között is előfordul ‘területjelölő mester’ de ez a kevésbé jellemző.
A kan kutyus ivartalanítás ide vagy oda, intenzív érdeklődést mutat majd a lányok iránt. Ez teljesen természetes viselkedés de meg kell tanulnia kezelni a gazdinak. Több szempontból sem célszerű hagyni, hogy mindenkit meghágjon a parkban.
A kan kutya fajtától és mérettől függetlenül erősebb, izmosabb és nagyobb a szukánál.
A szuka kutya általában kezesebb, simulékonyabb. Könnyebben alkalmazkodik. 
A hangsúly az általában szón van. Találkoztam már kőkemény jellemű, fellépésű szukával is. Ezért is javasolt megismerni a kiválasztott állatot mielőtt az örökbefogadás mellett döntesz.
A szukák 8-12 hónapos koruk körül tüzelnek először, ami általában 3 hétig tart. Ha nem történik ivartalanítás akkor ez évente 2x ismétlődik majd. Hogy elkerüljük a nem kívánt szaporulatot ebben az időszakban fokozottabb figyelmet kell rá fordítani nehogy bepasizzon. Alapszabály, hogy tüzelő szukával kerüljük a nagy kutyás közösségeket mert az ellenkező nem állatok kezelhetetlenné válhatnak a jelenlétében.
Ha már van egy kutyánk otthon érdemes ellenkező nemű társat választani mellé ezzel is megelőzve az azonos nemű kutyák közötti hatalmi harc kialakulását.

Kor: kölyök, felnőtt, idős
Abban mindannyian egyetértünk, hogy a kölyökkutyától nem létezik aranyosabb a világon. De mielőtt

Elrabolja a szívünket az egyik kis tünemény érdemes átgondolni néhány dolgot. A kölykök igénylik a legtöbb időt és foglalkozást hiszen még semmit sem tudnak az őket körülvevő világról. Mindent nekünk kell meg tanítanunk nekik. Képzésük során rengeteg türelemre és következetességre lesz szükségünk. Át kell vészelni a szobatisztaság, a fogváltás, a szocializáció, a tinédzserkorszak kihívásait de cserébe a szemünk előtt válik a kis szőrgombócból hűséges barátunkká. A rengeteg kihívás ellenére szerintem ez az egyik legszebb része a kutyázásnak és javaslom élvezzétek ki ezt az időszakot. Olyan gyorsan vége lesz.


Természetesen ha felnőtt kutyát választunk mindezek a nehézségek kevésbé lehetnek jelen de egyes mentett kutyusoknál a szobatisztaság elsajátítására szintén időt kell szakítani. Egy kutya durván 1,5-2 éves kortól számít felnőttnek. Ebben a korban már van egy kialakult személyisége és viselkedésmintája amit újraírni a fejében kicsit tovább tarthat, mint ha alapból a kívánt viselkedést tanítjuk meg neki, mint a kölyöknél.

Az idős kutyák – mérettől függően 7-9 éves kortól –  sokszor hiába várják a menhelyeken a szerető családot. Sokszor elsétálnak mellettük mivel pofijuk már kicsit őszes, nem mozognak olyan könnyen, esetleg rendelkeznek valamilyen korból fakadó betegséggel. A másik dolog, hogy nem élnék örökké és esetleges korai haláluk megviselheti a gazdijelöltet. Mind ezek ellenére ne vessük el egyből az ötletet. Főleg akkor ne, ha egy nyugisabb társat keresünk magunknak. Nem arról van szó, hogy nem igénylik a sétát csak már nem órákon keresztül kell járni velük a parkot. Viszont azért, hogy minél tovább megőrizzék fizikai és szellemi erejüket a rendszeres mozgás náluk is elengedhetetlen. Az, hogy az öreg kutya már nem tanítható csak egy tévhit. Az igaz, hogy picit több ismétlést igényelnek az egyes feladatok, mint egy kölyöknél de én már láttam 12 éves kutyát is új trükköt tanulni. Számukra nem létezik lehetetlen.

A mérlegelendő szempontok felsorolásának még most sincs vége. A következő cikkben a kutyusok méret és szőrzetbeli különbségeit, azok előnyeit és hátrányait beszéljük majd át.

Fotó: Wirestock