Mit várhatsz el a frissen örökbefogadott kutyától?

Előző írásunkból már megtudhattad,hogy mennyi mindenen megy keresztül egy kutyus, amíg gazdihoz kerül. Most pedig lássuk mivel könnyíthetjük meg a kisállat családba illeszkedését.

Képzeld magad a helyébe.

Az utcáról a menhelyre, a menhelyről az ideiglenes befogadóhoz majd onnan hozzád a végleges gazdijához került.

Amíg te alig várod, hogy elkezdhessétek közös életeteket addig az állat frusztrált lehet az újabb változások miatt.

Ez teljesen természetes hiszen ismét egy számára teljesen ismeretlen környezetbe érkezett. Megint új helyen van új emberekkel, új szagokkal akár új kutyatársakkal. Az eddig biztonságot adó napirend is megváltozik.

Ha megpróbálod az ő szemszögéből végiggondolni, hogy min megy most keresztül az remélhetőleg segíteni fog neked abban, hogy ne várd el tőle rögtön a tökéletes szinte emberi viselkedést.

Adj neki időt

A hirtelen környezetváltozás szorongást válthat ki a kutyusból. A legtöbbet úgy tudsz neki segíteni, ha nem nyúzod folyton. Ha hagysz neki időt arra, hogy csak veled lehessen egy térben különösebb feladatok nélkül. A kutyák folyton figyelnek minket. Ezért kérlek az első pár napban te csak tedd a dolgod. Maradj nyugodt és türelmes. Általánosságban elmondható, hogy egy örökbefogadott kutyának legalább 3 hónapra van szüksége amíg megérti, hogy mostantól fogva mindig kap enni, rendszeres sétákra viszik ugyanazok az emberek akiktől még rengeteget is simogatják.

Ne legyenek óriási elvárásaid

Hallottam már olyan történetet, ahol az eddig tanyán élő fél éves kölyökkutyát elhozták Budapestre egy lakásba. Másnap autóba ültették és bevitték dolgozni az irodába. Majd csodálkoztak, hogy miért nem ül az anyósülésen nyugodtan amíg beértek a munkahelyre és miért rág szét mindent a 8 órás munkaidő alatt. Miért ugat meeting közben.

A fenti példából tanulva ne várd el tőle, hogy varázsütésre olyan kutyává válik, akit elképzeltél magadnak. Ez nem azt jelenti, hogy nem képes rá csak nem rögtön az első napon.

Ne analizáld túl

Első kutyásként az ember hajlamos minden ásításnak, levegővételnek, faroktartásnak óriási feneket keríteni:

-Jaj kettőnél többet lihegett biztosan valami baja van.

-Miért nem jön ide? Biztosan már nem szeret?

Ismerősen csengenek ezek a mondatok? Ha igen akkor a tanácsom, hogy először is nyugodj meg. Nem azt mondom, hogy ne figyeld a kutyus hogylétét csak ne ezzel a túlaggódó energiával. Ezzel ugyanis nem segítesz neki hozzászokni az új környezethez. Ne a kutyától kérdezgesd, hogy mi történik benne. Ha kevés a kutyás tapasztalatod és elbizonytalanítanak egyes helyzetek, kérj tanácsot tapasztaltabb kutyásoktól vagy erre specializálódott szakemberektől.

Az örökbefogadással együtt elkezdődik számodra egy teljesen új életforma. Ez nem csak arról szól majd, hogy egy teljesen másik faj nyelvén kell megtanulnod hanem bizony arról is, hogy jobban megismerd önmagad. Megtanulsz alkalmazkodni egy másik lény igényeihez és megérted, hogy a változáshoz, a bizalom kialakulásához és az összecsiszolódáshoz bizony idő kell. Ezt a folyamatot pedig nem lehet siettetni.