Észak-Karolinában pozitívra teszteltek egy mopszot koronavírussal, ez lehet az első kutya-eset az Államokban.

Winston a kutya, enyhe tüneteket tapasztal gazdája szerint. „Egyik reggel nem akarta megenni a reggelijét, pedig köztudott, hogy a mopszok imádnak enni.”

Winston részese volt egy Duke Egyetemi tanulmánynak, amelyben egy Chapel Hill-i családot, a McLeaneket, vizsgáltak a vírus miatt.

A családanya, az apa, a fiú és a kutya pozitív, a lány, egy másik kutya és egy macska negatív teszteredményeket kapott, állítja az NBC leányvállalata a WRAL.

Dr. Chris Woods, a Duke-i kísérlet kutatóparancsnoka, szerint Winston lehet az első kutya az országban, akinél igazolták a vírus jelenlétét.

Az anya, Heather Mclean, gyermekgyógyászati professzor a Duke-i Orvosi Egyetemen, azt nyilatkozta a WRAL-nak, hogy Winstonnál enyhe tünetetek jelentkeztek.

„A mopszok egy kissé szokatlan módon köhögnek és tüsszögnek,” monda. „Szóval egészen úgy tűnt, mintha fuldokolna, aztán egyik reggel nem akarta megenni a reggelijét, pedig köztudott, hogy a mopszok imádnak enni, az pedig felettébb szokatlannak tűnt.”

Ben McLean, a fiú, azt állítja nem meglepő, hogy kutyájuk beteg lett, hiszen „végig nyalogatja az összes tányérunkat és anyám ágyában alszik.”

Annak ellenére, hogy Winston lehet az első koronavírusos kutya-eset az Államokban, nem ő az első a világon. Hong-Kongban, múlt hónapban, meghalt egy 17 éves, koronavírussal fertőzött kutya, azonban a halál oka nem megállapítható, hiszen a tulajdonos megtagadta a boncolást.

A Víruskezelési és Megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention) állítása szerint „nincs bizonyíték, hogy az állatok jelentős szerepet töltenek be a COVID-19 betegséget okozó vírus terjesztésében,” de a VMK azt javasolja, hogy úgy kezeljük őket „mint egy másik ember családtagot.”

„Ne engedjük, hogy kisállatunk más, háztartáson kívüli állattal vagy emberrel érintkezzen” mondja a központ. „Ha egy háztartáson belüli személy megbetegszik, mindenki mástól el kell különíteni, az állatoktól is.”

Heather McLean reméli, hogy a tanulmány több fényt vet a koronavírussal fertőzött állatokban lezajló változásokra.

„Úgy gondolom, mivel az állatokat eddig nem nagyon teszteltünk, hogy nincs sok rálátásunk,” mondta McLean. „ Azt tanácsolom, hogy ne aggódjunk túlságosan emiatt.”

Forrás: NBC