Örökbefogadás előtt

Mai bejegyzésünkben arról lesz szó, hogy mi is történik a kutyussal attól kezdve, hogy bekerül egy állatmenhelyre addig a pontig, hogy örökbe fogadják. Fontosnak tartom, hogy az emberek tisztában legyenek ennek a folyamatnak az összetettségéről úgy a kutya, mint az aktuális örökbeadó szervezet részéről. Az állatnak nagyon sok hirtelen jött változáshoz kell alkalmazkodnia. Az állatmenhelynek pedig az adott négylábúba fektette idő, pénz és energia mellett az ideális gazdi megtalálása is a feladata.

KEZDETEK

A kutya valamilyen úton, módon bekerül a gyepmesteri telepre, állatmenhelyre. Ideális esetben orvosi ellátásban részesül, elkezdik az oltási programját, elvégzik a szívféreg tesztet, ivartalanítják, megkapa a chipjét.

KÖVETKEZŐ LÉPÉS

Ha az állatot felkarolja egy örökbeadó szervezet akkor elhozzák Budapestre és ideiglenes befogadóhoz kerül. Ekkor kezdődik a kutya akklimatizálódása, ami legalább 1-2 hetet vesz igénybe. A kutyus ilyenkor nagyon meg van szeppenve. Az első 3-5 nap csak arról szól, hogy az alap életfunkciók helyreálljanak. Előfordulhat, hogy az eb annyira szorong, hogy 24/48 órát nem ürít vagy napokig nem eszik.

KOZMETIKA

Amint egy kicsit sikerült oldódnia a kutyának az ideiglenes gazdi felügyelete mellett ellátogat az örökbeadó szervezettel szorosan együttműködő kutyakozmetikába. Itt a hozzáértő kozmetikusok kezei közül egy csinosan fésült, illatos szőrgombóc válik az utcakutyából.

FOTÓZÁS

Következő fontos pont az előnyös képek elkészítése. A cél, hogy a képek megmutassák az eb előnyös oldalát, cuki pofiját, jellemének egyediségét. Aki próbált már kutyát fotózni valaha az tudja, hogy ez nem olyan egyszerű feladat, mint amilyennek elsőre tűnik.

VÁROSI KÖRNYEZET

Mindeközben az állatnak, aki eddig egy kennelben élte a mindennapjait akár többedmagával együtt, meg kell szoknia a városi életet, elsajátítania a pórázon sétálást, emberekkel való

együttélés szabályait. Szóval nagyon sok kihívást kell leküzdenie.

INTERJÚ

Ha ezeket az akadályokat sikeresen teljesítette és kellően megnyugodott jöhetnek a találkozások a potenciális gazdijelöltekkel. Ennek pontos menetét mindig az adott örökbefogadó szervezet/menhely határozza meg.

Általánosságban legalább 3 találkozó ajánlott:

  • 1. ideiglenes befogadó lakásán
  • 2. kinti környezetben, futtatóban
  • 3. már a potenciális jelölt sétáltatja

Ezen találkozók célja, hogy a kutyus minél több helyzetben megmutathassa magát, a gazdijelölt pontos képet kapjon a négylábú erősségeiről és arról, hogy hol tart a tanulásban. Vannak olyan esetek, ahol pár találkozás után létrejön az örökbefogadás, másoknak több találkozóra van szüksége.

PRÓBA NAP

Szintén az örökbefogadó szervezet/menhely határozza meg, hogy van-e erre lehetőség. A próba nap arról szól, hogy az idi nélkül egy egész napot akár ottalvással is eltölthetsz a kiszemelt kutyával. Ilyenkor kiderülhet mennyire tudtok együttműködni, mennyire érzi jól magát a társaságodban, lakásodban, mennyire tudtok illeszkedni egymás ritmusához.

ÖRÖKBEFOGADÁS

Ha szimpatikusnak találtátok egymás társaságát és a menhely szemében is felelős gazdinak tűnsz létrejöhet az örökbefogadás.

EMPÁTIA

Függetlenül attól, hogy ideiglenes befogadó vagy gazdijelölt oldalról veszel részt a folyamatban próbáld meg a kutya érdekeit a magad elé helyezni amennyire csak tudod. Vedd figyelembe, hogy mennyi minden történt vele az elmúlt időszakban. Vannak olyan egyedek, akik könnyebben átlendülnek a változásokon, másoknak több időre van szüksége.

A fent leírtakból is látszik, hogy mennyi mindenen megy keresztül az állat míg gazdihoz kerül. És ez tényleg csak az eleje a folyamatnak, hiszen a java az örökbefogadás után következik.

De erről majd egy következő bejegyzésekben beszélünk.