Mi alapján válassz kutyát?

Miután felelős gazdiként reálisan felmérted a lehetőségeidet, anyagi helyzetedet, szabadidőd mennyiségét. Megértetted, hogy egy kutya örökbefogadása áldozatokkal, lemondással és felelősséggel is jár a sok szép élmény mellett.

Nézzük meg, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az új családtag kiválasztásakor.

Az első és a legfontosabb szempont az új családtag kiválasztásakor a megfelelő energia szint kellene, hogy legyen.

Hiába kedveled például a huskyt, ha a napi mozgás mennyiséged nem éri el a 6000 lépést sem. Ugyan ez a helyzet amikor idősebb ember kap a családjától egy mozgékony kölyköt. Egyszerűen esélye sincs lépést tartani a kiskutyával. A legtöbb esetben ebből folyamatos konfliktusok alakulnak ki, ami nem kedvező állapot sem a kutya sem a gazdi számára.

Energia

A kutyák között léteznek nagyon magas, magas, közepes és alacsony energiájú egyedek. Ez velük született tulajdonság és amíg a fizikai kondíciójuk megfelelő nem fog változni.

Nagyon magas energiájú kutyákat általában munkára használják, terelésre, vadászatra, versenyekre stb. Ezek az ebek óriási teherbírásúak, az életük a munka. Városi környezetbe egy átlagos energiájú gazdinak semmiképp sem a legjobb választás.

A magas energiájú eb ismertető jele, hogy egy fél napos túra után pár óra pihenés után ismét munkára kész. Ezek a kutyák olyan emberek mellé ajánlottak, akik aktív sportos életet élnek és megfelelő mennyiségű szabadidővel rendelkeznek. Akiket nem zavar, ha télen/nyáron, esőben/szélben is menni kell a kutyával.  Ha te nem ilyen embernek tartod magad akkor ez az energia szint megviseli majd a kapcsolatotokat és nem feltétlenül lesz felhőtlen az együttélés.

Közepes energia.

Ők azok szívesen mozognak, ha arról van szó de az otthoni pihenős időszakokat is nagy élvezettel töltik a kanapén melletted fekve. Ideális választás, ha szeretsz hétvégénte nagyokat túrázni. Persze ennél az energia szintnél is előfordulhat viselkedés probléma, ha nem találjátok meg az egyensúlyt a pihenés és mozgás között.

Alacsony energia

Főleg idősebb ebeknél jellemző. A többszöri, lassabb tempójú, rövidebb séták részesítik előnyben. Nem feltétlenül igényli a többi kutya jelenlétét, jól elvannak a gazdival is. Olyan emberek válasszanak ilyen energiát, akik maguk is inkább a laza nyugodt programokat kedvelik.

Felhívnám a figyelmet, hogy az energia szint nem feltétlenül függ össze a kutya fajtájával. Láttam már magas energiájú francia bulldogot az arcán pörögni egy 2 órás foglalkozás után és 30 perces gyakorlástól teljesen kifáradt németjuhászt.

A hosszú és boldog együttélés érdekében javaslom, hogy mérjük fel alaposan, a saját és az általunk választott négylábú energia szintjét. Ha ez nem kompatibilis a békesség érdekében inkább folytassuk a keresést.

A következő posztban további szempontokat elemzünk majd ki, mint például a kor, a méret vagy a külalak.

Kép: Rawpixel