Mi alapján válassz kutyát: méret – szőrzet

Ha már elolvastad az első és második részét a „mi alapján válassz kutyát” blogbejegyzés sorozatnak akkor már tudod, hogy a megfelelő energia meghatározása a legfontosabb. Utána következhet a kis kedvenc nemének eldöntése majd pedig a számodra ideális kor definiálása. Mindezek átgondolása után még két fontos szempontot érdemes figyelembe venni.


Méret:

„S” Kicsi: Csivava, Pincser, Tacskó, Yorkshire terrier, Bichon havanese, Francia bulldog, stb.

Súly: 1-10 kg.

Marmagasság: max. 39 cm

Előnyük, hogy kis helyen is elférnek és sokall kevesebbe kerülnek, mint a nagyobb társaik. Elég, ha csak az állatorvosi számlákra vagy a kutyatápra gondolunk. Élettartamuk is hosszabb, mint a nagytestű kutyáké. A tömegközlekedés is könnyű velük. Olyan embereknek ajánlom, akik kisebb lakásban élnek, sokat utaznak, nem emelhetnek nagy súlyokat vagy már idősebbek.

Hátrányuk, hogy tanítás során nagyon le kell hozzájuk hajolni. Tréning szempontból ’nem kényelmes’ kutyák. Sérülékenyebbek, jobban oda kell rájuk figyelni az utcán és a lakásban is egyaránt. Könnyen rájuk léphetünk, ha láb alatt vannak.

„M” Közepes: Beagle, Mudi, egyes Schnauzer és Agár fajták, Angol Cocker Spániel, Shiba Inu, stb.

Súly: 10-25 kg

Marmagasság: 39-55 cm

Előnyük, hogy jobban bírják a gyűrődést, túrázást, mint kisebb társaik. Azt is mondhatnánk, hogy ideális méretűek. Se nem túl kicsik se nem túl nagyok. Egy átlagos méretű lakásba ideális választás lehet ez a testméret. Méretüknek köszönhetően barátságosnak tűnnek. Átlagéletkoruk 11-14 év körül mozog.

„L” Nagy: Golden Retriever, Magyar vizsla, Szibériai husky, Német juhászkutya, stb.

Súly: 25-40 kg

Marmagasság: 55-70 cm

Számoljunk vele, hogy több helyre van szükségük. Úgy a lakásban is mint a kertben. Ezeknek a fajtáknak általában nagy a mozgásigényük. Ha ezt az igényüket nem elégítjük ki az a későbbiekben megbosszulhatja magát. Tréning szempontból ők a legideálisabbak. Pont kézre állnak. Nem kell hozzájuk lehajolni egy simogatásért. Cserébe viszont a Gazdinak kellő fizikummal kell rendelkeznie, hogy ha szükség van rá meg tudja emelni őket. Mértük miatt egyes emberekben félelmet kelthetnek ezért is érdemes korán kezdeni a nevelésüket.

„XL” Óriás: Német dog, Bullmasztiff, Bernáthegyi, Ír farkaskutya, Kuvasz, stb.

Súly: 40-90 kg

Marmagasság:70-86 cm

Nagyon oda kell figyelni a táplálásukra, általános vélemény, hogy ezeket a kutyafajtákat először soványan kell tartani majd, ha már elérték a tényleges testméretüket az után érdemes rájuk izmot pakolni. Ellenkező esetben különböző mozgásszervi problémáik lehetnek a későbbiekben. Fajta függő de sok köztük a nyáladzós fajta. Ez sem egy utolsó szempont. Drága kutyáknak számítanak. Anyagilag is készen kell állni az esetleges állatorvosi számlákra, a jó minőségű táplálásra. Az általuk termelt kutyakaki mennyiséget is el lehet képzelni. A nagy testmérettel elképesztő fizikai erő is párosul. Az ekkora méretű kutya tartásánál kiemelt figyelmet kell fordítani a korai szocializációra, tanításra. Az sem utolsó szempont, hogy Gazdája képes legyen fizikailag visszafogni az ebet. Tehát a nagymamának nem biztos, hogy a legideálisabb választás egy ekkora erejű állat. Méretükből adódóan az átlagéletkoruk sokkal rövidebb, mint a kisebb fajtársaiké. Sajnos csak hét és kilenc évig boldogítják gazdáikat.

Szőr

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy az egyes fajták szőrének rendbenntartása mennyi időnket, energiánkat fogja igényelni. A rendszeres kozmetikázás anyagi vonzatáról nem is beszélve. Lássuk tehát milyen szőrtípusok léteznek és azokat hogyan kell megfelelően ápolni.

Rövid: Boxer, Amerikai staffordshire terrier, Pointer, stb.

Könnyű tisztán tartani. Ha hetente 1x átfésüljük őket egy szilikon fésűvel az segít abban, hogy a kutya is jól érezze magát a bőrében és a lakás se legyen tele szőrrel. Vedlési időszakban persze az 1-2 naponta fésülés javasolt.

Drót és szálkás szőrzet: West highland white terrier, Szálkásszőrű tacskó, Airdale terrier, stb.

Már egy kicsit speciálisabb törődést igényel. Otthoncélszerű 1-2 naponta átfésülni őket a szőrtípushoz passzoló fésűvel. A trimmelést – ami a durva fedőszőr eltávolítását jeleni – 2-4 havonta bízzuk a kutyakozmetikusra.

Göndör: Uszkár, Lagotto romagnolo, stb.

A hullámos szőrű kutyák bundája kizárólag aljszőrzetből áll. Rájuk nem jellemző a szőrhullatás. Frizurájuk rendben tartásához viszont rendszeres nyírásra van szükség. Általában 1-3 havonta.

Hosszú: Skót juhászkutya, Ír szetter, Papillon, stb.

Itt megkülönböztetünk kevés és sok aljszőrzettel rendelkező fajtákat. Rendszeres kefélést igényel mert hajlamos a gubancolódásra. Ha erre odafigyelünk akkor annyira nem időigényes a kifésülése. Ha viszont ezt elhanyagoljuk a kutya szőre csimbókokban összeáll, akár még rasztája is lehet. Ez nem csak esztétikailag taszító de a kutyának a bőre is megsínyli az elhanyagoltságot.

Dupla szőrzet: Husky, Malamut, stb.

Erre a szőr típusra erős vedlés jellemző évente 2x, tavasszal és ősszel. A folyamat megkönnyítése érdekében naponta fésülni kell őket. Ez elég megterhelő feladat, van, hogy annyi szőr jön ki a kutyából egy-egy fésülés alatt, amiből akár egy másik kutyát is felöltöztethetnénk.

Zsinóros szőrzet: Puli, Komondor, stb.

A szerkezetes szőrzet kölyökszőr elhagyása után alakul ki. Két kézzel kell hosszában feltépve karban tartani a tincseket. Ha lehet a szemeknél, a mancsnál és a végbél környékén egy egészségügyi nyírás sosem árt. Fürdetése is speciális ráadásul a teljes száradásra 24-48 óra kell.

Szőrtelen fajta: Kínai meztelen kutya, Mexikói kopasz kutya, stb.

Ezeknél a fajtáknál a bőrápolásra kell nagyobb hangsúlyt fektetni. Speciális krémmel érdemes ápolni nehogy kiszáradjon. Jobban kell őket óvni az időjárástól. Nyáron naptejjel a hidegben pedig kötelező a kutyaruha használata.

Fotó: Wirestock