Mi alapján válassz kutyát? Fajtatiszta – keverék

Az előző írásokból már kiderült miért fontos a helyes energia, továbbá a neme, kora, mérete és szőr minősége a kutya kiválasztása során. Most pedig következzen az kérdések kérdése: keverék vagy fajtatiszta a nyerő?

Fajtatiszta:

Úgy is mondhatnánk, hogy diplomás kutya. Ez azt jelenti, hogy papírja van róla, hogy profin tereli a jószágot vagy kutatja fel a sebzett vadat. Ezeket a kutyákat egy bizonyos munkára szelektálták és az adott feladatot a legjobban elvégző kutyákat pároztatták egymással. Így jöttek létre a különböző „tisztavérű” kutyák.

Ezeket az állatokat következetes magatartás jellemzi. Temperamentumuk, jellemük, külalakjuk előre letisztázott. Tudod, hogy mit kapsz.

Mielőtt azonban elhatározod magad egy konkrét fajta mellet tanulmányozd át a történelmét. Milyen célra tenyésztették. Végezz egy kis kutatómunkát – vagy kérdezz meg egy szakembert –  így sok olyan hasznos információhoz juthatsz, ami alapján eldöntheted, hogy az adott fajta tényleg hozzád való.

Ha versenyre, kiállításra, speciális munkára vagy konkrét hobbira keresel kutyát akkor a fajtatiszta eb lehet a legjobb megoldás hiszen több mint 400 fajtából válogathatsz.

Hátrányuk, hogy az öröklődő betegségek jobban súlytják ezeket a négylábúakat sőt az egyes fajtáknál konkrétan nagyobb a hajlam egyes betegségekre. Ezekkel is jó, ha tisztában vagy mielőtt vásárolsz.

Ilyen kutyákat nem csak a hivatásos tenyésztőktől lehet beszerezni. Nagyon sok fajtamentő szervezet is létezik, akik konkrét kutyafajták mentésén és örökbeadásán dolgoznak. Ha van egy kedvenc fajtánk de mindenképpen örökbe fogadnánk akkor keressük meg az általunk kedvelt fajtával foglalkozó szervezetet.

Keverék:

Mivel hazánkban nagyon sok a kóbor kutya és a menhelyek is csurig vannak a felügyelet nélkül szaporodó kutyusokkal ezért, ha nem annyira fontos a pedigré megfontolandó az örökbefogadás. Így egyszerre több életen is segítesz. Azon amelyiknek büszke gazdia leszek és azon, aki a megüresedet helyre bekerül utána.

Akkor válasz keverék kutyát, ha csak egy társat szeretnél magad mellé, akivel élvezitek a kutyás élet szépségeit és nagyokat túráztok. Ha egyéniségeket keresel, a legtöbb keverék kutya furcsa kinézetű vagy eltér a megszokottól így tuti, hogy észrevesznek majd benneteket az utcán.

Egészségesebbek és átlagéletkoruk is magasabb, mint fajtatiszta társaiké.

Hátrányaként megemlíthetjük az ismeretlen genetikai háttér és az ezzel járó ösztönkészletet ami a kutya felnőtt korára alakul ki teljesen. Ezen viszont a megfelelő nevelés nagyon sokat tud javítani. Szóval nem kell tőle annyira megijedni. Sokszor képezhetőbbnek tartják a fajtatiszta kutyákat a keverékeket pedig butábbnak de ez az állítás ilyen formában nem állja meg a helyét. Fajtától függetlenül minden kutya más és más. A hozott genetika egy dolog de a kutya viselkedésére nagyobb hatással van a megfelelő szocializáció és a helyes tanítás.

Kép: master1305